Vätterfrukt, vid Vätterns sydöstra strand

Ett rött härligt äpple

Känn dig varmt välkommen till oss på Vätterfrukt. Vi består idag av fyra stycken fristående fruktodlingar som säljer och marknadsför sin skörd under det gemensamma varumärket Vätterfrukt. Tillsammans bildar vi Smålands egna lilla Äppelrike. Idag är kullarna kring sydöstra Vätterns strand Sveriges näst största fruktodlingsdistrikt. Vi odlar frukt som är "en kvalité bättre".


Vi levererar äpplen, päron, plommon och annan frukt till bl a Ica, Coop, och resturanger. Vårt mål är att stödja den närmsta marknaden med närodlad frukt, men skickar även veckovis leveranser till Stockholm, Göteborg och andra områden i Sverige.

TraktorFrån Vätterbygden, sedan trettiotalet

Redan på 30-talet planterades de första fruktträden i Gisebo. Anledningen till att man först anlade fruktodlingar just här var det gynnsamma klimatet som Vättern skapar. Tillsammans med det sluttande landskapet som gör att kölden ”rinner av” marken.
När en av de tidigare spannmålsbönderna hade tagit steget var det fler som följde exemplet. Lantbrukarna insåg snabbt att marken lämpade sig för fruktodling och mer eller mindre lade om sin odling till frukt istället för spannmål.

Den långa erfarenheten och kompetensen har förts vidare från generation till generation. Traditionen är helt avgörande i hur vi levererar vår väldodlade frukt från kullarna vid Vätterns sydöstra strand.

en kvalité bättre